Najpopularniejsza kawa, której światowa produkcja wynosi niemal 70 proc. Arabika uznawana jest za jedną z luksusowych kaw, a jej cena jest równa w stosunku do jakości i smaku. Spośród innych kaw wyróżnia się subtelnością – pijąc ją nie trzeba obawiać się nieprzyjemnej goryczy czy kwaśnego posmaku.

Kawa arabska, nazywana przeważnie Arabiką pochodzi z Etiopii. Szybko rozprzestrzeniła się po całym świecie, jednak uprawiana wciąż jest w niewielu miejscach. Przyczyniają się do tego specyficzne wymagania tego gatunku, do których należy konieczność umiejscowienia plantacji na wyżynach od 700 do 2500 m n.p.m. Taki układ powierzchni znajduje się przede wszystkim między zwrotnikiem raka i koziorożca. Oczywiście niektórzy śmiałkowie próbują uprawiać Arabikę w miejscach, które tych warunków nie spełniają, jednak kawa pochodząca z takich terenów jest zdecydowanie gorszej klasy i nie oddaje smaku prawdziwej Arabiki.

Arabika pochodzi z drzew kakaowych o wysokości maksymalnie 5 metrów. Jej charakterystyczną cechą są ziarna z falistą bruzdą na środku, która przypomina literę „S”. Kawa ta posiada małą zawartość kofeiny, dlatego dla osób, którym zależy na pobudzeniu, o wiele lepsza będzie Robusta, drugi najpopularniejszy gatunek kawy na świecie, lub też mieszanka tych dwóch. Mimo że Arabika produkowana jest na światową skalę i obecnie wiedzie prym wśród wszystkich gatunków kaw, uważana jest za towar ekskluzywny, dlatego wciąż pozostaje dość droga.

W zależności od regionu i plantacji, smaki Arabik mogą nieznaczenie różnić się od siebie. Niektóre będą miały bardziej wyrazisty smak, choć wciąż pozbawiony nieprzyjemnej goryczy, inne będą całkowicie delikatne i subtelne. Arabika jest dodatkiem do wielu mieszanek, a najlepszą tworzy z Robustą, której walory smakowe są nieco łagodzone. Szczególnie często wybiera się je do ekspresu, ponieważ Arabika dominuje smakiem, a Robusta tworzy fantastyczną cremę na kawie. Taka kompozycja pozwala zacząć dzień w sposób wyjątkowy.

Post Author: Kasia Bielak

You may also like

Kawa czy herbata – co jest lepsze?

Smaki i działanie kawy i herbaty od lat mają swoich

Najpopularniejsze typy kaw podawane w kawiarniach

Czym różni się latte od latte macchiato? Co lepsze –

Jaka jest najlepsza metoda parzenia kawy?

W dzisiejszych czasach kawa to napój gorący, który większość ludzi

Witam,

jest mi niezmiernie miło, że trafiłeś na mojego bloga, oznacza to, że szukasz ciekawych informacji na tematy związane z herbatą oraz kawą. Właśnie takie publikacje tutaj znajdziesz, czytaj, dziel się wrażeniami, udzielaj porad innym. Dołącz do naszej herbaciano-kawowej społeczności.