Biała herbata jest jedną z najbardziej cenionych przez koneserów rodzajem tego napoju. Wytwarzana jest  w Chinach od wieków według specjalnej receptury. Jeżeli zastanawiałeś się kiedyś jakie są właściwości białej herbaty i jak dokładnie wygląda proces jej przygotowania, zapraszamy do lektury. 

Dlaczego biała herbata rzeczywiście jest biała?

Specyficzny kolor zawdzięczamy starannej procedurze, za pomocą której wytwarza się białą herbatę. Krzewy, z których pochodzi, są w specjalny sposób chronione przed słońcem, aby nie wytworzył się w nich chlorofil, czyli zielony barwnik. Młode pączki krzewów białej herbaty zbierane są pod koniec zimy i starannie suszone. Należy przy tym zauważyć, że nie są one poddawane fermentacji, ani prażone, dlatego biała herbata (https://www.czasnaherbate.net/herbaty-biale-c-2_8.html) jest jedną z najbardziej naturalnych rodzajów tego napoju. Występują dwa rodzaje białej herbaty: pąkowa, która składa się wyłącznie z młodych pączków rośliny, oraz taka, do której dodawane są także starannie dobrane listki.

Jakie właściwości ma biała herbata?

Jedną z najważniejszych właściwości białej herbaty jest bardzo duża ilość witaminy C. Z tego powodu ma ona znaczący wpływ na zachowanie odporności. Jest idealna do picia przy przeziębieniach. Łagodzi także skutki długotrwałego stresu. Ze względu na jej właściwości pobudzające, zaleca się niepicie tego rodzaju herbaty przed snem. Ze względu na to, że udowodniono jej działanie antyoksydacyjne i antymutagenne, picie białej herbaty odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce nowotworów. 

Jaki sposób parzenia białej herbaty pozwoli zachować wszystkie jej właściwości

Wystarczy łyżeczka suszu na filiżankę, którą zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza. Ważne, aby pamiętać, że woda nie powinna mieć kontaktu z listkami dłużej niż przez pięć minut. Raz zaparzony susz możemy zalewać wrzątkiem nawet trzykrotnie, mimo tego nie straci on swoich właściwości odżywczych. Biała herbata smakuje najlepiej zaparzona w porcelanowym czajniczku i podana w filiżankach. Z pewnością każdy koneser doceni ten wspaniały napój. 

Czasnaherbate

Post Author: Kasia Bielak

You may also like

Sprawdzone sposoby na gorszy nastrój

Jesienią i zimą dni są znacznie krótsze. Szybciej robi się

Herbata: liściasta czy w torebce?

Niektórzy ludzie zaczynają od niej dzień, inni relaksują się przy

Herbaciarnia- królestwo smaku

Polacy zaczęli doceniać smak prawdziwej herbaty w ostatnim dziesięcioleciu i

Witam,

jest mi niezmiernie miło, że trafiłeś na mojego bloga, oznacza to, że szukasz ciekawych informacji na tematy związane z herbatą oraz kawą. Właśnie takie publikacje tutaj znajdziesz, czytaj, dziel się wrażeniami, udzielaj porad innym. Dołącz do naszej herbaciano-kawowej społeczności.