Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów świata. W Japonii parzenie herbaty jest rytuałem celebrowanym od wieków. W Wielkiej Brytanii mamy określoną porę picia herbaty. Obecnie mamy do wyboru całą gamę różnorodnych herbat. Najczęściej parzoną jest nadal ta klasyczna, czarna. Jednak wśród koneserów można spotkać się z przekonaniem, że najbardziej ekskluzywne i prozdrowotne są herbaty białe.

Herbata biała – jak jest produkowana? 

Proces produkcji białej herbaty w CNH jest długi i czasochłonny. Na wiosnę, kiedy wszystko kwitnie, zbierane są pąki herbaciane, które zostają poddawane specjalnej obróbce. Najpierw neutralizuje się enzymy, powoli ogrzewając pączki parą, a następnie poddaje się je suszeniu, aby wszyscy miłośnicy tego rodzaju herbaty, mogli się delektować jej niezwykłym smakiem i aromatem. 

Jak wygląda biała herbata? 

Białe herbaty, po zaparzeniu mają bardzo delikatny, słomkowy kolor. Można je kupić w formie łatwych i szybkich do zaparzania torebek, które zalewamy gorącą wodą i po kilku minutach dają esencjonalny napar. Są również herbaty sypane, do których warto mieć specjalny zaparzacz, albo kubeczki z sitkiem, które zapobiegają przedostawaniu się fusów do naszego napoju. Bardzo efektywnym i robiącym ogromne wrażenie rozwiązaniem, jest zakup białej herbaty w postaci „rozkwitającej” w wodzie kuleczki. Możemy umieścić ją w przezroczystym dzbanku, zalać wodą i czekać aż zacznie powiększać się, tworząc w naczyniu piękny obrazek. Niezależnie jaką formę herbaty wybierzesz, możesz liczyć na pyszny i zdrowy napój.

Właściwości herbaty.

Biała herbata jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Posiada wiele właściwości, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu oraz urodę. To wszystko za sprawą antyoksydantów, które zapobiegają starzeniu się skóry, zapobiegają niektórym chorobom, między innymi nowotworom. nic więc dziwnego, że ten wspaniały, delikatny napój, zyskuje coraz większe grono zwolenników i można go spotkać w wielu domach zamiast jej czarnego lub owocowego, herbacianego odpowiednika.

Czas na Herbatę

Post Author: Kasia Bielak

You may also like

Biała herbata – arystokratka wśród herbacianych naparów

Herbata cieszy się niesłabnącą popularnością, a mnogość jej odmian potrafi

Kiedy warto pić czerwoną herbatę?

Czerwona herbata (Pu-erh, Oolong, Puszong) nie jedynie wspiera odchudzanie, jednak

Sprawdzone sposoby na gorszy nastrój

Jesienią i zimą dni są znacznie krótsze. Szybciej robi się