W dzisiejszych czasach kawa to napój gorący, który większość ludzi pije w pośpiechu, na wynos, nie mając w ogóle czasu delektować się jej aromatem i smakiem. Kawa to napój napędowy, dający siłę do działania. Jeśli jednak zdecydujemy się na picie kawy poza godzinami pracy i zrezygnujemy z jej spożywania w czasie sprawnego przemieszczania się z punktu A do punktu B, może wyjść nam to na dobre. Warto dać sobie trochę czasu na to, by w pełni zanurzyć się w gorzkawym smaku ziaren i zrelaksować delektując się swoim ulubiony napojem gorącym. Można zdecydować się na kawę przygotowaną przez baristę ale znacznie lepiej jest robić ją samodzielnie i nie wydawać worka pieniędzy miesięcznie na poranne latte. Świetnym pomysłem może okazać się mielenie i parzenie kawy samodzielnie oraz sprawienie by ta czynność stała się naszym codziennym porannym rytuałem.

Rodzaje metod parzenia kaw

         Istnieje wiele różnych gatunków kaw, a każda z nich jest przygotowywana w zupełnie inny sposób. Aby kawa smakowała w zaciszu domowym tak dobrze, jak w kawiarni, warto zapoznać się z różnymi metodami parzenia i dostosować je do własnych preferencji. W kwestii metod parzenia kawy, do wyboru mamy kawę z kawiarki, chemexu, aeropressu, french pressu, syfonu, dripu, ekspresu kolbowego, kawę po turecku oraz cold brew, jednakże najczęściej wykorzystywane są kawiarki, french press oraz drip. Kawiarka nazywana jest inaczej makinetką, kupresem lub kafetierką, a parzenie odbywa się z zastosowaniem ciśnienia, które w czasie przebywania kafetierki na palniku podchodzi do góry i wypycha ziarna do górnej części, dzięki czemu przez filtr przechodzi kawa bez fusów.

Francuska prasa

         French press nazywane jest inaczej francuską prasą. Aby wyparzyć kawę w takiej prasie, w pierwszej kolejności należy ją przelać wrzątkiem, aby ogrzać nieco materiał obudowy. Następnie należy wsypać dowolną ilość świeżo zmielonej kawy i zalać ją wrzątkiem. Po odczekaniu kilku minut koniecznie trzeba wcisnąć wystającą dźwignię zakończoną sitkiem, która pod wpływem nacisku i ciśnienia zatrzyma fusy na dole naczynia, podczas gdy my będziemy mogli cieszyć się pyszną kawą bez zbędnych niespodzianek.

Dripper

         Parzenie kawy przy pomocy drippera to równie ciekawa metoda, która może przynieść sporo zabawy. Aby wykorzystać tę metodę należy się jednak zaopatrzyć w sam dripper, czyli niewielki lejek w którym umieszczamy filtr. Świeżo zmieloną kawę należy wsypać na filtr wewnątrz dripa, wyrównać jej poziom, a następnie umieścić drip w naczyniu, do którego kawa będzie powoli kapać. Zalewanie ziaren rozpoczynamy od zewnętrznych stron, kierując się powoli do środka. Taka metoda gwarantuje głęboki aromat ziarna i niepowtarzalny smak kawy.

Post Author: Kasia Bielak

You may also like

Kawa z Etiopii – co warto o niej wiedzieć?

Etiopia to kraj, który plantacjami kawy stoi Kawa to jeden

Kawa czy herbata – co jest lepsze?

Smaki i działanie kawy i herbaty od lat mają swoich

Najpopularniejsze typy kaw podawane w kawiarniach

Czym różni się latte od latte macchiato? Co lepsze –