
Etiopia to kraj, który plantacjami kawy stoi
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Od wielu wieków ludzie spośród różnych długości i szerokości geograficznych spożywają ten właśnie napój. Warto pamiętać przede wszystkim o kraju, jakim jest Etiopia. To właśnie on cieszy się najstarszą w historii kulturą picia kawy. To w tym miejscu tubylcy ponad pięćset lat temu zaczęli spożywać napój. Jest to także element lokalnej legendy, jakoby to właśnie w Etiopii po raz pierwszy zebrano jagodę kawy, która później została wrzucona do ogniska i wypalona. Tak też narodziły się ziarna tego palonego napoju, który po dziś dzień spożywamy.
Niezapomniany smak i zapach mieszanki kaw z Etiopii – co wpływa na jej jakość?
Kawa z Etiopii charakteryzuje się intensywnym smakiem i zapachem. Wiele bukietów smakowych miesza się ze sobą, a zdecydowanie przeważającą nutą jest owocowa, orzechowa. Etiopia to kraj o wielu regionach, a uprawa kawy na plantacjach jest zdecydowanie sportem narodowym. Ale właśnie dzięki wielu regionom o zróżnicowanej glebie i nieco innym klimacie, możemy doświadczać różnorodności Arabici, która jest zdecydowanie przeważającym rodzajem uprawianej kawy. Na rynku znajdziemy wielu producentów, którzy sprowadzają ziarna właśnie z Etiopii i proponują swoim konsumentom szeroki wachlarz smakowy.

Gdzie można skosztować dobrej kawy z Etiopii? Jak właściwie ją przygotować?
Fani mieszanek kaw będą z pewnością zadowoleni, bowiem gatunki, jakie znajdziemy w ziarnach sprowadzanych z tego kraju sprawiają, że wielu po skosztowaniu, zostaje z nimi na długie lata. Kawę tę doceniają oczywiście profesjonalni bariści, którzy przygotowują w kawiarniach specjalne mieszanki ziaren, poddają je obróbce termicznej i w różnej rozpiętości temperatury, wydobywają z kawy smaki i aromaty, którymi później klienci kawiarni mogą się cieszyć. Dlatego też warto spróbować etiopskich gatunków kawy, by choć na chwilę nasze kubki smakowe mogły przenieść nas w tak odległe zakątki ziemskiego globu.
Przy współpracy: http://fonte.com.pl/