
Czerwona herbata (Pu-erh, Oolong, Puszong) nie jedynie wspiera odchudzanie, jednak także zmniejsza cholesterol oraz zabezpiecza przed próchnicą. Czerwona herbata jest poprzez Chińczyków określana smoczą herbatką. Interesujące, iż niegdyś była zwykłym napojem Polaków. Jedno ze wspomnień własnej PRL-owskiej prawdy to oczywiście ona – czerwona herbata Oolong, o spolszczonej nazwie Ulung. Wówczas najtańsza, często dostępna. W owych czasach prawdopodobnie mało kto zdawał sobie sprawę, iż owa brunatna, aromatyczna trochę ziemią herbatka to prawdziwy skarb.
Co to jest czerwona herbata?
Czerwona herbata to jedna spośród form herbatki, jaka jest uprawiania oraz tworzona przede wszystkim w Chinach. Liście z jakich tworzona jest herbatka pu-erh od razu po zbiorze poddawane są obróbce. Okres ich zgnilizny jest mniejszy aniżeli w wypadku czarnej herbatki. Tymczasem ważne w produkcji herbatki czerwonej jest to, że liście poddawane są mechanizmowi specjalnej zgnilizny oraz leżakowania.
Skąd wychodzi czerwona herbata?
Czerwona herbata wywodzi się z południowych Chin, natomiast konkretnie z regionu Pu’er. Dlatego także jej inna nazwa – pu-erh. Co interesujące, czerwoną herbatkę uzyskuje się z owej samej rośliny, co liście herbatki czarnej. Wyróżniają ją natomiast bardziej gorzki smaki oraz intensywny aromat, natomiast też niepowtarzalny rubinowy odcień będący efektem specjalnego mechanizmu zgnilizny. Liście czerwonej herbaty można przechowywać choćby do 50 lat!
Czerwona herbata – wartości
Czerwona herbata ma mnóstwo wartości. Przede wszystkim zwalcza wolne rodniki, natomiast co za tymże idzie, zmniejsza efekty stresu oksydacyjnego. Może zatem spowalniać starzenie się komórek w ciele oraz pomóc zachować na dłużej zdrowy wygląd skóry. Też ma wartości antyutleniające oraz antynowotworowe. Czerwona herbata może wspierać stratę wagi ciała, jednak zmniejsza także cholesterol. Jest napojem wzmacniającym pamięć oraz umiejętności kognitywne, bowiem ma kofeinę. Prócz tego funkcjonuje normalizująco na ciśnienie krwi, przeciwzapalnie, natomiast choćby zabezpiecza przed próchnicą.
Czerwona herbata natomiast odchudzanie
Czerwona herbata pu erh pobudza przemianę materii, w szczególności natomiast wspiera metabolizm tłuszczów. To niezwykle istotne dla osób, jakie nie mogą sobie odmówić obfitych oraz tłustych pokarmów. Pijąc czerwoną herbatę pu erh wprost po takim daniu, sprawimy, iż tłuszcze przyjmowane są w zdecydowanie mniej uciążliwej formie, natomiast większa ich część jest natychmiastowo przetwarzana w energię. W taki sposób funkcjonują polifenole oraz enzymy.