
Większość kawowego asortymentu w sklepach stanowią kawy mielone. To rozwiązanie niezwykle wygodne, które nie wymaga czasu ani posiadania specjalnych narzędzi. Po otwarciu opakowania mielonej kawy zapach potrafi ogarnąć całe mieszkanie, jednak z czasem wietrzeje. Dlatego coraz więcej osób przekonuje się do samodzielnego mielenia kawy. Zarówno smak i aromat są o wiele bardziej intensywne zaraz po zmieleniu, niż te, które w zmielonej postaci pozostawione w szafce wietrzeją.
Mielenie kawy nie musi być tak czasochłonne, jak mogłoby się wydawać. W każdym domu powinien znajdować się młynek, przy pomocy którego będzie można uzyskać wybrany stopień zmielenia. Zdecydowanie lepsze i bardziej wygodne są młynki automatyczne, które nie wymagają ręcznego mielenia. Warto zwrócić uwagę na to, z czego zostały wyprodukowane ostrza. Materiał powinien być trawy, a samo narzędzie powinno uniemożliwiać powstawanie pyłu, który niekorzystnie wpływa na smak kawy. Jednym z najlepszych wyborów jest młynek ze zmiana parametrów. Podczas mielenia kawy możliwa jest regulacja, dzięki czemu ziarna mają odpowiedni stopień grubości.
Kawa mielona dostępna jest w trzech rodzajach rozdrobnienia. Grubo mielona stosowana jest do ekspresów przelewowych, średnio rozdrobniona do ręcznych zaparzaczy, a drobno mielona idealna do ekspresu ciśnieniowego. Wśród kaw dostępna jest również kawa zmielona na drobny pył. Stosowana jest przede wszystkim do przygotowania kawy po turecku.
Samodzielne mielenie kawy pozwala zachować jej doskonały aromat i smak. To jeden z najważniejszych argumentów będących za mieleniem jej w domu. Drugim jest brak potrzeby posiadania kilki otwartych kaw jednocześnie, by każda z nich miała inny stopień zmielenia. Rozdrobnienie ziaren można dopasować do urządzenia, w którym aktualnie będzie przygotowywana, bez ryzyka, że wszystkie wywietrzeją i stracą swoje właściwości. Wbrew pozorom skorzystanie z młynka do kawy nie jest czasochłonne, a z pewnością ulepszy jej smak.