
Czym różni się latte od latte macchiato? Co lepsze – espresso, a może mokka? Ilość rodzajów kaw serwowanych w kawiarniach może zaskoczyć i utrudnić wybór, z drugiej strony to wspaniała możliwość spróbowania czegoś nowego, poszukania własnego smaku i lub wybierania różnych kaw w zależności od nastroju i preferencji.

Jednym z najlepszych sposobów na pobudzenie jest naturalnie espresso. Niewielka ilość mocnej kawy szybko postawi na nogi nawet po trudnej nocy. Nazwa tego rodzaju kawy pochodzi od słowa „espressivo”, co oznacza „wyrazisty”. I takie właśnie jest espresso! Drobno zmielone ziarna i specjalny ekspres zapewnią kawie wyjątkowy i intensywny smak i aromat. Najlepsze powstaje z mieszanki Arabiki i Robusty – pierwsza zapewnia delikatny smak, druga pokaźną cremę.
Dla osób, które uwielbiają kawę w formie niejako deseru, najlepszą opcją będzie latte macchiato. Kawa ta, mimo swojej piankowej formy ma ogromne właściwości pobudzające, ponieważ do jej przygotowania stosuje się wyżej wspomniane espresso. Odpowiedzią na pytanie czym różni się latte od latte macchiato jest kolejność dodawania składników. W zwykłym lattebaza również jest espresso. Do niego dolewane jest spienione mleko. Natomiast latte machiato wyróżnia się efektownymi warstwami. Ich uzyskanie możliwe jest poprzez wlanie do wysokiej szklanki gorącego mleka, następnie mlecznej piany i na końcu espresso. Każdy składnik należy dodawać powoli, by nie zmącić całości, tylko uzyskać efekt warstw.
Mokka lub inaczej mocha to kawa idealna dla osób, które uwielbiają słodkości. Połączenie kawy oraz czekolady to świetny sposób na pyszny deser. Dodatkowo mokka bardzo często wzbogacana jest innymi przysmakami, takimi jak bita śmietana, posypki czekoladowe lub karmelowe oraz smakowe sosy. Kawa również serwowana jest w wysokich szklankach lub w obszernych filiżankach, które pomieszczą dużą warstwę bitej śmietany. Mokka, w przeciwieństwie do espresso i latte macchiatonie może pochwalić się dużą zawartością kofeiny.