W Polsce Yerba Mate jeszcze nie osiągnęła popularności, choć zyskuje coraz więcej sympatyków. Należy zaznaczyć, że napój należy do naparów, a nie herbaty, choć wiele osób ma zwyczaj określania jako herbatę wszystkiego, co się parzy. Yerba Mate powstaje z rozdrobnionych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Od herbat różni się nie tylko składem, ale też sposobem przygotowania.

Jak już wspomnieliśmy, Yerba Mate się nie parzy. Zalewana jest wodą o temperaturze około 70 st. Celsjusza. Do jej przyrządzenia potrzebne jest również specjalne naczynie, nazywane matero lub tykwą oraz słomka – bombilla, która zakończona jest specjalnym sitkiem zabezpieczającym przed dostaniem się pyłu do napoju. Ponadto metero można zalewać nawet kilkanaście razy. W Portugalii popularne jest spożywanie tzw. terere, czyli Yerba Mate na zimno. Po pierwszym zalaniu gorąca wodą, kolejne mogą być już zimną.

Jakie właściwości Yerba Mate wyróżniają ja na tle innych naparów? Przede wszystkim silne pobudzenie, które utrzymuje się przez cały dzień. Jest o wiele zdrowszą alternatywą dla kawy, nie obciąża żołądka oraz nie zostawia osadu na zębach. Dlaczego więc nie jest tak znana i lubiana? Przede wszystkim ze względu na specyficzny smak. Najlepsze odmiany Yerba Mate są niezwykle cierpkie, a nawet gorzkie, dlatego już po pierwszym spróbowaniu tak wiele osób się zniechęca. Aby przekonać się do tego oryginalnego smaku, warto dodać domowy syrop owocowy lub wyciśnięty sok z cytrusów. Choć pierwsze próby z Yerba Mate bywają trudne, z czasem jej smak zaczyna być intrygujący.

Yerba Mate ceniona jest za doskonałe właściwości zdrowotne, które w Ameryce Południowej znane są już od pokoleń. Oprócz pobudzenia reguluje ciśnienie, oczyszcza i odżywia organizm, polepsza samopoczucie oraz poprawia odporność. Dodatkowo zalecana jest osobom ze spowolnionym metabolizmem. Takie działanie zawdzięcza składnikom bioaktywnym, w tym polifenolom i ksantynom. Dodatkowo to cenne źródło witamin A, B1, B2, C i E.

Post Author: Kasia Bielak

You may also like

Biała herbata – arystokratka wśród herbacianych naparów

Herbata cieszy się niesłabnącą popularnością, a mnogość jej odmian potrafi

Kiedy warto pić czerwoną herbatę?

Czerwona herbata (Pu-erh, Oolong, Puszong) nie jedynie wspiera odchudzanie, jednak

Sprawdzone sposoby na gorszy nastrój

Jesienią i zimą dni są znacznie krótsze. Szybciej robi się